شیر بادام یکی از محبوبترین انواع شیر گیاهی پرخاصیت و غیرلبنی است. این شیر دلچسب بافت خامهای و طعمی سبک دارد و بخش زیادی از مواد مغذی موجود در شیر لبنی را به بدن میرساند. برای آشنایی با خواص این خوراکی سالم و مقوی و اطلاع از طرز تهیه شیر بادام خانگی تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
شیر بادام چیست؟
شیر بادام یک جایگزین گیاهی برای شیر لبنی است که از ترکیب بادام و آب به دست میآید. بافت این شیر کاملا یکدست و کرمی است و بدون افزودنیهای قندی، مزه تلخی دارد که اصلاً شبیه شیر لبنی نیست اما میتواند یک افزودنی لذیذ برای استفاده در اسموتیها، انواع سوپ و غذاهای مختلف باشد. این شیر از نظر ارزش تغذیهای نمیتواند با شیر لبنی رقابت کند، اما خوشبختانه بسیاری از برندهای تولیدکننده حجم زیادی ویتامین و مواد مغذی به ترکیبات اولیه این محصول اضافه میکنند تا این شکاف تغذیهای را بهقدر قابلقبولی پر کنند.
بیشتر بخوانید: بهترین زمان و بدترین زمان مصرف شیر چه وقتی است؟
ارزش غذایی شیر بادام
با توجه به ترکیبات مواد مغذی در شیر بادام، میتوان این ارزش غذایی را برای یک فنجان شیر بادام شیریننشده، یک فنجان شیر بادام شیرینشده و یک فنجان شیر لبنی بهشرح زیر بررسی کرد:
کالری:
- شیر بادام شیریننشده: 37 کالری
- شیر بادام شیرینشده: 91 کالری
- شیر لبنی: 122 کالری
کربوهیدرات کل:
- شیر بادام شیریننشده: کمتر از 1 گرم
- شیر بادام شیرینشده: 16 گرم
- شیر لبنی: 12 گرم
فیبر:
- شیر بادام شیریننشده: ندارد
- شیر بادام شیرینشده: 1 گرم
- شیر لبنی: ندارد
قند:
- شیر بادام شیریننشده: ندارد
- شیر بادام شیرینشده: 15 گرم قند افزودنی
- شیر لبنی: 12 گرم قند افزودنی
پروتئین:
- شیر بادام شیریننشده: 1 گرم
- شیر بادام شیرینشده: 1 گرم
- شیر لبنی: 8 گرم
چربی کل:
- شیر بادام شیریننشده: 3 گرم
- شیر بادام شیرینشده: 3 گرم
- شیر لبنی: 5 گرم
سدیم:
- شیر بادام شیریننشده: 146 میلیگرم
- شیر بادام شیرینشده: 151 میلیگرم
- شیر لبنی: 96 میلیگرم
پتاسیم:
- شیر بادام شیریننشده: 76 میلیگرم
- شیر بادام شیرینشده: 120 میلیگرم
- شیر لبنی: 390 میلیگرم
کلسیم:
- شیر بادام شیریننشده: 422 میلیگرم
- شیر بادام شیرینشده: 451 میلیگرم
- شیر لبنی: 309 میلیگرم
ویتامین E:
- شیر بادام شیریننشده: 8 میلیگرم
- شیر بادام شیرینشده: 7 میلیگرم
- شیر لبنی: کمتر از 1 میلیگرم
ویتامین D:
- شیر بادام شیریننشده: 2 میکروگرم
- شیر بادام شیرینشده: 2 میکروگرم
- شیر لبنی: 3 میکروگرم
خواص شیر بادام برای بدن
1. ارزش غذایی بسیار زیاد:
شیر بادام بارشیان از مواد مغذی است که به حفظ سلامتی کمک میکند، ویتامینها و مواد معدنی مهمی که در شیر لبنی وجود دارند، در آن حضور دارند. این ارزش غذایی اهمیت بسیاری در تأمین نیازهای روزانه بدن دارد.
2. مناسب برای لاغری:
از آنجایی که شیر بادام کمتر کالری نسبت به لبنیات دارد، مصرف آن در رژیمهای لاغری مفید است. این مزیت مهم برای کسانی است که در تلاشند وزن خود را کنترل کنند.
3. کنترل قند خون:
حاوی کمترین مقدار کربوهیدرات، شیر بادام برای افراد با مشکلات قند خون استراحتی بوده و مصرف آن به بهبود وضعیت قند خون کمک میکند.
4. مناسب برای عدم تحمل لاکتوز:
برای افرادی که قادر به هضم لاکتوز موجود در لبنیات نیستند، شیر بادام جایگزین مناسبی است. این امکان را فراهم میکند که افراد با عدم تحمل لاکتوز نیز از یک منبع مغذی و خوشمزه بهرهمند شوند.
بیشتر بخوانید: 7 فایده بی نظیر مصرف شیر و دارچین برای آقایان
5. مناسب برای وگانها:
بهدلیل عدم داشتن مواد لبنی، شیر بادام گزینهای مناسب برای افرادی است که رژیم غذایی وگان دارند و به دنبال منابع غذایی گیاهی هستند.
6. حفظ سلامت بیماران کلیوی:
با حاوی بودن سطح کمتری فسفر و پتاسیم، شیر بادام مناسب برای بیماران کلیوی است. مصرف این نوشیدنی میتواند به حفظ سلامت کلیهها کمک کند و مشکلات مرتبط با بیماریهای کلیوی را کاهش دهد.
7. پاکسازی پوست:
اگر مصرف شیر لبنی جوش روی پوست شما ایجاد میکند، شیر بادام گزینهای بهتر است. این نوشیدنی حاوی ویتامین E است که یک آنتیاکسیدان قدرتمند است و به پاکسازی پوست کمک میکند، پوست را هیدراته و محکم میکند.
8. حفظ سلامت قلب:
شیر بادام، یک گزینه مناسب برای کسانی است که به دنبال مبارزه با بیماریهای قلبی هستند، زیرا با کاهش کلسترول و هموگلوبین گلیکوزیله خون همراه است.
9. تقویت بینایی:
حاوی ویتامین A و E، شیر بادام به بهبود و تقویت بینایی کمک میکند و از بیماریهای چشمی مانند آب مروارید و دژنراسیون ماکولا پیشگیری میکند.
10. منبع ویتامین D:
شیر بادام حاوی ویتامین D است که در روزهایی که به آفتاب دسترسی نداریم، بهبود سلامت استخوانها را تضمین میکند.
11. تقویت استخوانها:
با ارائه مقداری از نیاز روزانه به کلسیم، شیر بادام به حفظ سلامت استخوانها و دندانها کمک میکند.
12. تأثیر مثبت بر رشد و آرامش عضلات:
ماهیچههای بدن به ویتامینهای خانواده B برای رشد و آرامش نیاز دارند. شیر بادام حاوی مقادیر زیادی از ویتامینهای B، آهن و ریبوفلاوین است که به حفظ آرامش ماهیچهها و بهبود رشد آنها کمک میکنند.
13. تأمین منیزیم مورد نیاز:
منیزیم یکی از مواد مغذی اساسی برای کنترل قند خون، فشار خون، عملکرد عضلات، ساخت استخوان و DNA است. مصرف شیر بادام میتواند نیاز بدن به منیزیم را تأمین کند.
14. حاوی ویتامین E:
ویتامین E یک آنتیاکسیدان است که خطر التهابات و استرس را کاهش میدهد. شیر بادام حاوی مقدار قابل توجهی از این ویتامین است که بهبود سلامت بدن و مبارزه با التهابات را تسهیل میکند.
15. بهبود سلامت سیستم گوارش:
فیبر موجود در شیر بادام به بهبود سلامت سیستم گوارش کمک میکند و از دیوارههای روده محافظت میکند.
16. جلوگیری از زوال عقل:
مصرف منظم شیر بادام میتواند خطر زوال عقل و بیماریهای مرتبط با آن را کاهش دهد، به خاطر محتوای ویتامین E که اثرات مثبتی بر سلامت مغز دارد.
بیشتر بخوانید: فواید شیر در آلزایمر
17. مناسب برای کودکان:
شیر بادام، گزینهای مناسب برای کودکانی است که حساسیت به شیر مادر یا شیر لبنی دارند. این نوشیدنی میتواند به رشد سالم کودکان کمک کرده و از مشکلات پوستی آنها جلوگیری کند.
18. مناسب برای زنان باردار:
برای زنانی که حساسیت به لاکتوز دارند، شیر بادام یک گزینه مناسب است. این نوشیدنی میتواند نیازهای مغذی مادر و جنین را تأمین کرده و به سلامتی آنها کمک کند.
طرز تهیه شیر بادام خانگی
اگر تمایلی به مصرف شیر بادامهای بازاری ندارید، بهسادگی و فقط با چند قلم مواد اولیه میتوانید این نوشیدنی غیرلبنی را در خانه آماده کنید. شیر بادام سالم و مقوی خانگی تا 5 روز در یخچال سالم میماند و قابل استفاده است.
مواد لازم
- 1 فنجان بادام درختی خام (یک شب تا صبح در آب خنک یا 1 تا 2 ساعت در آب داخل خیس خورده باشد)
- 5 فنجان آب
- 2 عدد خرمای بدون هسته یا 1 قاشق غذاخوری عسل (شیرینکننده دلخواه)
- 1 پنس نمک دریا
- 1 قاشق چایخوری عصاره وانیل (اختیاری)
طرز تهیه
1. دانههای بادام درختی را بشویید و بگذارید 6 الی 12 ساعت در آب خیس بخورد. سپس بادامها را پوست بگیرید تا نوشیدنی نهایی کیفیت بهتری داشته باشد.
2. مغز بادام پوستکنده و خیسخورده را همراه با آب، عسل یا خرما و نمک دریا در مخلوطکن بریزید و چند دقیقه مخلوط کنید تا مایه یکدستی حاصل شود. بهمحض آنکه رنگ شیر بادام سفید مایل به رنگ شیر شد، دستگاه را خاموش کنید.
3. یک ظرف و صافی بردارید و مایه بادام را صافی بزنید. کیسه صافی را فشار دهید تا آخرین جرعه شیر بادام تخلیه شود. شیر بادام لذیذ شما آماده سرو است. آن را در ظرف دربدار بریزید و تا 5 روز در یخچال نگهداری کنید.