محاسبه جیره

محاسبه جیره

یکی از مهم ترین نکته در مبحث جیره این است که بتوانیم جیره ای به گاو بدهیم که بیشترین کارایی در قبال کمترین هزینه را داشته باشد.
در جیره میتوان از یونجه خشک-سیلوی ذرت-جو-ذرت-تفاله چقندرقند-کنجاله تخم پنبه-کاه گندم-سبوس گندم-دی کلسیم فسفات و نمک استفاده کرد.که میزان درصد استفاده از هریک را در ادامه خواهم گفت.
حال به برخی از محدودیت های مواد خوراکی در جیره اشاره می شود که در جیره نویسی از اهمیت زیادی برخوردار است:
1 چربی حیوانی: حداکثر 2 درصد ماده خشک
2- دانه جو: حداکثر 40 درصد ماده خشک جیره. اگر جو بسیار ریز شده باشد، نباید بیش از 50 درصد غلات را در جیره تشکیل دهد.
3- پنبه دانه: حداکثر 15 درصد ماده خشک جیره. مقدار استفاده از پنبه دانه (کامل)، حد اکثر 3.2 کیلوگرم در روز می باشد.
4- پودر ماهی: حداکثر 2 درصد ماده خشک جیره.

5- اوره: حداکثر میزان استفاده از اوره، 180 گرم به ازای هر راس در روز است.
6- حداکثر مقدار استفاده از تفاله چغندر قند در جیره 30 درصد از ماده خشک جیره است (برخی دیگر مقدار آن را از 5.3 تا 5.6 کیلوگرم از ماده خشک جیره بیان کرده اند).
7- حد اکثر مقدار استفاده از سبوس بین 2.2 تا 4.5 کیلوگرم است.
8- حد اکثر مقدار استفاده از کنجاله کانولا بین 2.2 تا 3.6 کیلوگرم است.
9- مقدار استفاده از ملاس باید حداکثر 5 تا 7 درصد مخلوط کنسانتره باشد.
10- کنجاله تخم پنبه می تواند تا حداکثر 3.2 کیلوگرم به ازای هر راس در روز به کار رود.

11- مقدار گندم نیز در جیره ها نباید بیش از 50 درصد غلات باشد.