کره یکی از محصولات لبنی محبوب است که در انواع وعدههای غذایی، از جمله صبحانه، استفاده میشود. این محصول در دو نوع حیوانی و گیاهی در بازار عرضه میشود، هر کدام با ویژگیها و ارزش غذایی خود.
سوال اصلی مصرفکنندگان و فعالان حوزه تولید فراوردههای لبنی، تفاوتها و انتخاب بهتر بین کره حیوانی و گیاهی است. در این مقاله، به بررسی این مسئله خواهیم پرداخت.
بیشتر بخوانید: تفاوت و شباهت کره گاو و گوسفند
کره حیوانی چیست؟
کره حیوانی از چربیهای موجود در شیر دامها به وسیله فرآوری مخصوصی تهیه میشود. این نوع کره از شیر دامهای مختلف مانند گاو، گوسفند، گاومیش و ... به دست میآید. در ابتدا، چربی از شیر جدا شده و سپس با استفاده از فرآیندهای خاص، کره حیوانی تولید میشود. در گذشته، این فرآیند با استفاده از مشک کرهگیری صورت میگرفت، اما امروزه از دستگاههای کرهگیر برقی برای تولید آن استفاده میشود.
کره گیاهی چیست؟
کره گیاهی یا مارگارین، یک نوع کره است که از فرآوری گیاهان خاص تولید میشود. این نوع کره، که فقط از روغنهای گیاهی به عنوان ماده اولیه استفاده میکند، در کارخانهها از طریق فرآیندهای پیچیده و گسترده به مارگارین تبدیل میشود، که با افزودنیهای شیمیایی به آن، از نظر ظاهر و طعم، تفاوت چندانی با کره حیوانی نخواهد داشت.
فرق کره حیوانی با کره گیاهی چیست؟
بر اساس بررسیهای انجام شده توسط کارشناسان صنایع غذایی، تفاوتهای مهمی بین کره حیوانی و مارگارین وجود دارد. کره حیوانی از چربی حاصل از ماست تهیه میشود و به وسیله دستگاه کرهگیر یا مشک دستی تولید میشود. از طرفی، مارگارین که کره گیاهی نیز نامیده میشود، فقط از چربی گیاهی تشکیل شده و با تغییراتی که بر روی آن اعمال میشود، به شکلی شبیه به کره حیوانی درآمده و از نظر ظاهر، رنگ و بوی آن متفاوت نیست.
این دو محصول از نظر مشخصات شیمیایی و ویژگیهای ساختاری تفاوتهای مهمی دارند. به عنوان مثال، کره حیوانی دارای چربی و کلسترول بالایی است، در حالی که مارگارین که از گیاهان تولید میشود، تقریبا هیچ کلسترولی ندارد. همچنین، کره حیوانی دارای زنجیره بلندی از اسیدهای چرب است، در حالی که مارگارین میتواند به شکلی تولید شود که زنجیره کوتاهی از این اسیدها را داشته باشد.