برنامه ریزی استراتژیک شرکت کشاورزی و دامپروری ملاردشیر
مقدمه
شرکت ملارد شهریار با سرمایه گذاری بخش خصوصی در سال ۱۳۳۳ با بهره گیری از ۱۰۰ گاو مولد فعالیت خود را آغاز کرد . در سال های بعد ظرفیت واحد بتدریج افزایش یافته و در سال ۱۳۶۵ با ظرفیت۲۲۷۲ راس گاو و گوساله به تایید سازمان دامپزشکی کشور رسیده است ، در سال ۱۳۶۶ مدیریت این مؤسسه به شرکت سرمایه گذاری تأمین اجتماعی تحویل داده شد و مؤسسه در سال ۱۳۸۱ بنام شرکت کشت و دامداری ملاردشیر تغییر داده شد ، در سال ۱۳۹۱ پس از احداث دامداری جدید در شهرستان نظر آباد و انتقال دام به آن واحد ، طی صورت جلسه مجمع عمومی ۲۵/۳/۹۲ شرکت به مرکزیت استان البرز و شهرستان نظرآباد شماره ۲۹۴۳ ثبت گردید. موضوع فعالیت شرکت ،کشاورزی و دامداری ، دامپروری و زراعی ، صنایع غدایی بطور کلی شرکت میتواند در تمام عملیات و معاملات مالی تجاری و صنعتی که به طور مستقیم و غیر مستقیم به انحاء مختلف یا هر یک از موضوعات مشروحه فوق مربوط باشد مبادرت نماید . شرکت کشت و دامداری ملاردشیر با قدمتی بیش از نیم قرن ، به وسعت حدود ۲۰۰ هکتار که ۱۶۰ هکتار اراضی زیر کشت جو ، ذرت ، یونجه و ۴۰هکتار محوطه گاوداری با بهترین طرح ها و نقشه های روز دنیا ساخته شده است . همچنین دارای یکی از بهترین گله های اصیل گاو هولشتاین است با توان نگهداری ۵۴۰۰ راس دام و زایش سالانه ۲۰۰۰ راس گوساله نر و ماده و سالن شیردوشی ۸۰ راسی مجهز به پیشرفته ترین تکنولوژی روز دنیا می باشد ، کارخانه خوراک سازی مجهز به سیستم PLC توان فعالیت در سه شیفت کاری تولید مقدار ۱۴۴ تن کنستانتره مصرفی دام را در روز دارد . شرکت کشت و دامداری ملارد شیر در حال حاضر با تولید روزانه ۸۵ تن شیر خام با راندمان تولید۵/۴۲ تن، بهترین رتبه در کشور از نظر میزان راندمان تولید به خود اختصاص داده است
نگاهی به صنعت :
طبق گزارش فاو حدود ۱۵۰ میلیون خانوار درسراسر جهان به تولید شیر مشغول هستند. در سه دهه گذشته تولید شیر در جهان ۵۰% افزایش پیدا کرده ، کشور هند نزدیک به ۱۸% تولید شیر جهان را به خود اختصاص داده است و به دنبال آن پاکستان ، ایالات متحده امریکا ، چین و برزیل بزرگترین تولید کنندگان شیر در جهان هستند و از سال ۱۹۷۰ به بعد آسیای جنوبی قطب اصلی تولید شیر درجهان شناخته میشود .
طبق گزارشات فاو ایران و ترکیه در مجموع ۴% از تولید جهانی شیر را در اختیار دارند .
انتظار می رود نرخ تولید جهانی شیر در یک دهه آینده کمی کاهش پیدا کند(از ۲% در سال به ۱.۸% در سال) ، با وجود کاهش نرخ تولید شیر در ۱۰ سال آینده مجموع تولید جهانی شیر ۲۳% افزایش خواهد یافت . این نتایج از رشد عملکرد سالانه ۱.۴% به ازای هر گاو و پایین آمدن قیمت خوراک دام ، افزایش گله گاو شیری سالانه ۱.۲% حاصل خواهد شد .
بیانیه ماموریت:
شیرخام ، گوشت ، تلیسه و کود محصولات تولید شده این شرکت می باشد ، شیر و فرآورده های آن جزء اصلی سبد غذایی جامعه میباشد و روی منحنی عمر جامعه تأثیر مستقیم دارد از این نظر هدف بهینه سازمان این است که در جهت بالا رفتن سرانه مصرف شیر و مواد لبنی هموطنان عزیز کشورمان گام بردارد .
مشتریان سازمان کارخانجات صنایع تبدیل لبنی می باشند ، که شیر خام را فرآوری میکند و در نهایت مشتری اصلی مردم جامعه هستند . بازار هدف سازمان در حال حاضر استان البرز ، تهران و دیگر استان های کشور است. میزان درصد چربی بالا و بار میکروبی پایین از خصوصیات منحصر به فرد شیرخام شرکت کشت و دامداری ملارد شیر میباشد به همین سبب کارخانجات مطرح و بزرگ صنایع تبدیل لبنی با میل فراوان خواستار شیرخام شرکت کشت و دامداری ملارد شیر هستند.
حیطه اصلی سازمان در تأمین خوراک دام می باشد که از ۲۴ نوع کالا تشکیل می گردد ، بطورکلی سازمان تلاش دارد خوراک دام را با مناسب ترین کیفیت و قیمت تهیه نماید ، به همین سبب سازمان همواره در صدد است با مدیریت مناسب زنجیره تأمین ریسک تولید را به حداقل ممکن برساند.
همچنین تلاش میگردد با بهره گیری از مدیریت مطلوب و تغذیه اصولی دام نتایج تولید شیر را تا حد چشمگیری افزایش دهیم و با رعایت و بکارگیری اصول اقتصادی ، مدیریت دامپروری و بهره وری از عوامل مختلف و مؤثر صیانت از دارایی های سهامداران را تضمین نماید .
شرکت کشاورزی و دامپروری ملارد شیر معتقد است ؛ با توکل برخداوند متعال و تکیه بر سه عامل ؛ حمایت سهامداران ، نیروی انسانی کارآمد و نظام تحقیق و توسعه اثربخش دستیابی به چشم انداز محقق خواهد شد .
چشم انداز:
این شرکت پیشتاز در صنعت دامپروری کشور ، در راستای تحقق اهداف و برنامه های چشم انداز بیست ساله دولت جمهوری اسلامی ایران در صنعت کشاورزی و دامپروری مبنی بر استقلال ، خودکفایی و پیشرو بودن در منطقه در نظر دارد ؛ با افزایش بهره وری در سیستم تولید فعلی منجر به رسیدن ظرفیت بالقوه روزانه ۱۲۰ تن در کوتاه مدت و هم زمان با این عملکرد موفق ، مبادرت به احداث فاز۲ خط تولید شیرخام با ظرفیت اسمی روزانه ۱۰۰تن در افق پنچ ساله سازمان قرار دهد .
جایگاه استراتژیک:
چایگاه استراتژیک شرکت کشاورزی و دامپروری ملارد شیر با توجه به فرآیند تحلیلی SWOT و انچام اولویت بندی به روش QPSM در نمودار فوق مشخص گردید .
برنامه های شرکت در سال ۱۳۹۶ در دو حوزه ذیل تعریف شده است:
۱- تولید :
-
افزایش مقدار تولید
-
حداکثر استفاده از ظرفیت موجود
-
بهبود مستمر تغذیه دام
-
بهبود مستمر راندمان باروری گله
-
یکپارچه سازی عمودی پیشرو
۲- زیرساخت :
-
افزایش ظرفیت تولید
-
بهبود کیفیت
-
پاسخگویی به الزامات قانونی